Aanleverinstructies Deonet

Belangrijkste aandachtspunten

  • Lever het artwork indien mogelijk in vector aan.
  • Wanneer er geen vector artwork beschikbaar is kan er een bitmap aangeleverd worden (Bitmap dient minimaal 300 DPI op ware grootte te zijn).
  • Kleurinformatie dient aangeleverd te worden in Pantone Coated (PMS C).
  • Tekst dient aangeleverd te worden in lettercontouren (Outlines).
  • Al het artwork dient in het bestand ingesloten te zijn (geen gelinkte artworks in het bestand).

U kunt de instructies ook als pdf downloaden.

Vector artwork

Wat is vector artwork?

Vector artwork bestaat uit een serie punten die met elkaar worden verbonden door middel van een lijn. Het voordeel van dit formaat is dat bestanden eindeloos verkleind en vergroot kunnen worden zonder verlies van kwaliteit.

Waarom moet ik vector artwork aanleveren?

Full colour logo’s kunnen alleen van de hoogst mogelijke kwaliteit zijn als ze worden aangeleverd in vector. Lasergravures en direct prints op een gekleurde behuizing kunnen alleen geproduceerd worden met vector artwork. Bitmap artwork kan hier niet voor gebruikt worden.

Hoe weet ik of mijn artwork vector is?

U kunt vector artwork herkennen aan het bestandsformaat. De bekendste vectorformaten zijn .eps, .ai, .pdf. (Let op: een bestand met deze extensie kan nog steeds een bitmap bevatten).

Wat moet ik doen als ik geen vector artwork heb?

Als u geen vector artwork heeft kunt u contact opnemen met uw drukker, designer of reclamebureau. Zij kunnen u waarschijnlijk aan vector artwork helpen. Onze grafische afdeling kan u hierbij ook eventueel helpen. Afhankelijk van uw artwork kunnen ze dit (tegen een meerprijs) omzetten naar een vector artwork. Neem contact met onze verkopers op voor meer informatie.

Bitmap artwork

Wat is bitmap artwork?

Bitmap artwork bestaat uit een raster van pixels. Deze pixels hebben verschillende kleuren en samen vormen ze de afbeelding. Bitmap artwork kan niet zomaar worden vergroot (zoals vector artwork), dit leidt tot drastisch kwaliteitsverlies.

In welke gevallen kan ik een bitmap artwork aanleveren?

Wanneer het artwork een foto of advertentie betreft, kunt u bitmap artwork aanleveren. Dit dient dan in CMYK en op 300 DPI op ware grootte te zijn.

Hoe weet ik of mijn artwork bitmap is?

Zoom in op het artwork. Als de kwaliteit/scherpte afneemt is het een bitmap. De meest bekende extensies van bitmap bestanden zijn: .jpg, .png, .tif, .bmp, .psd. Over bitmap artwork kan geen kleurgarantie gegeven worden!

Individuele bedrukking

Wij kunnen de bestelde producten individueel personaliseren, bijvoorbeeld met een serie verschillende namen. Wanneer u een bestelling doet met individuele bedrukking, dient u de unieke teksten aan te leveren onder elkaar in kolom A van een excelbestand. Mochten er verschillende teksten op het product moeten komen, dan dienen deze teksten in aparte kolommen aangeleverd te worden.

Kleuren

Hoe dien ik kleurinformatie aan te leveren?

Om een logo te kunnen printen in de aangegeven kleur dient u kleurinformatie aan te leveren in Pantone Matching System Coated (PMS C), bijvoorbeeld PMS 348 C. Omdat wij printen in CMYK kunnen wij niet alle kleuren exact matchen (bijvoorbeeld fluorescerende kleuren en metallic kleuren). Deze kleuren worden benaderd.

Wat gebeurt er als ik de kleurinformatie anders aanlever?

Alle kleuren, bijvoorbeeld PMS U (Uncoated) of HKS (K), worden omgezet naar PMS C kleuren. Hierbij kunnen afwijkingen ontstaan. Indien er geen PMS C kleuren beschikbaar zijn, dient het artwork in CMYK aangeleverd te worden, deze zetten wij dan om naar PMS C.

Wat moet ik aanleveren in het geval van een kleurverloop?

Als er sprake is van een kleurverloop (1 of meer kleuren die in elkaar overlopen) die bestaan uit 1 of meerdere PMS C kleuren dan worden deze kleuren ook omgezet naar CMYK, omdat de kleuren niet te controleren zijn als ze in elkaar overlopen.

Kunnen er kleuren geprint worden op de speciale achtergrond folies?

Wij kunnen printen op de diverse achtergrond folies die we aanbieden (zoals glitter- en metallic folies), echter kunnen wij hier geen kleurgarantie op geven vanwege de transparantie van de inkt op een niet witte achtergrond. Op de teak-, carbon- en blauwe glitterfolie adviseren wij alleen zwart te printen.

Teksten

Hoe dien ik teksten aan te leveren?

Alle teksten dienen omgezet te worden naar lettercontouren (outlines), zodat lettertypes niet meegeleverd hoeven te worden. Als een tekst niet wordt omgezet naar lettercontouren, dient het lettertype bijgevoegd te worden. Uitzondering hierop zijn orders met een individuele bedrukking, hier dient het font meegeleverd te worden.

Wat is de minimum lettergrootte voor teksten?

Om ervoor te zorgen dat alle teksten duidelijk leesbaar zijn, adviseren wij een minimale lettergrootte van 0,8 mm. Wanneer het om een dunne of vetgedrukte tekst, of om een tekst in negatief gaat, hangt de minimum adviesgrootte af van het lettertype. Wanneer de lijndikte en openingen van de letters minimaal 0,2 mm zijn, wordt het leesbaar.

Extra informatie

Overlapping

Bij elk product waarbij het bedrukbaar oppervlak geheel bedrukt moet worden dient het artwork 2 mm overlap te hebben.

Afstand tussen lijnen en teksten

Er dient te allen tijde 0,2 mm afstand tussen open en gesloten lijnen te zitten, dit geldt ook voor teksten en lijndiktes. Openingen van letters dienen ook 0,2 mm te zijn.

Producten met een witte basislaag

Bij elk product met een gekleurde behuizing dient er een witte basislaag geprint te worden onder het originele artwork. Al het artwork dient hiervoor vector en minimaal 0,25 mm dik te zijn.

Artwork voor engraving

Al het artwork dient te allen tijde vector te zijn.

Doming

Logo’s en teksten dienen 2 mm van de rand te blijven. Eventuele achtergrond kan wel tot de rand en dient dan 2 mm overlapping te hebben.